mainBack
registrer
Om Planlegging Innhold Aktivitetar Gudstjeneste Kommunikasjon og presse

Alternativ 4 Den gode hyrde

Se felles innledning for alle de fire alternativene.

Oppdrag Den gode hyrde

Det ringer i kirkeklokken eller i Tårnagentklokken, og med ett står en gjeter fra en annen tid foran tårnagentene. (Kanskje han bare dukker opp fra kirkebenkene et sted, eller et annet sted han bare kan poppe opp fra litt uanmeldt) Kledd i kjortel (laken surret rundt kroppen) og hodeplagg. Hyssing, tau eller lignende rundt hodeplagget og evt. rundt kjortelen. Gjeterstav i hånden.

 

Gjeteren:

Hei! Jeg heter David og jobber med å passe sauene for faren min. Hvem er dere?

(Agentene forteller hvem de er)

Så fint å møte dere! I dag våknet jeg med en rar følelse inni meg, det var akkurat som om jeg følte på meg at i dag skulle jeg møte noen spesielle mennesker og gi dem en melding. Kanskje det er dere som er de spesielle menneskene da?

Hvis dere er tårnagenter, da løser dere vel oppdrag da? (Agentene svarer)

– Det gjør nemlig jeg også. Mitt store oppdrag er å passe godt på sauene til pappa. Og du kan tro jeg liker oppdraget mitt! Noen tror jeg blir ensom der ute på markene, men det blir jeg ikke, sauene er mine beste venner. Jeg har navn på hver av dem, og jeg kjenner brekingen til hver eneste! Og de kjenner stemmen min også. Mitt oppdrag er å passe på at sauene får nok mat, drikke og hvile, og at de ikke blir spist av ville dyr som bjørn eller ulv. Jeg har opplevd det flere anger, at ulv og bjørn har prøvd å angripe sauene til far. Da har jeg samlet alle sauene. Så har jeg brukt denne! (Løft fram staven litt «truende») Eller så har jeg tent opp ild oppå muren inn til sauene, da har ikke villdyrene turt å hoppe over muren! Noen ganger har tyver prøvd å stjele sauene også! For sauer er jo veldig verdifulle! Men da (nikker stolt) har jeg klart å stoppe dem!

   Er det mange gjetere her som dere bor da? (agentene svarer) – ikke det? Da var det jo fint at jeg kunne komme og fortelle litt om hva en gjeter er for noe da! Visste dere forresten at en gjeter og en hyrde er akkurat det samme? Jeg liker å skrive sanger og spille og synge litt for sauene av og til, noen ganger skriver jeg sanger om det å være sauer og det å være gjeter. I går skrev jeg en vise om en hyrde! Den er jeg ganske fornøyd med! Når jeg skriver hyrde, da høres det liksom litt…flottere ut enn gjeter liksom. Men egentlig, så er det jo akkurat like fint. Hyrde og gjeter. Men nå står jeg her og prater meg helt bort. Det var jo en melding jeg skulle gi dere. Den står her på hyrdestaven min; (løfter opp hyrdestaven og leser meldingen som er festet langs med staven, tydelig og høyt)

Du er trygg. Du har en hyrde
En som passer godt på sine små
Du kan hvile i hans hender
Han vil vise veien du skal gå. (direkte sitat fra en sang på utgivelsen «Hvem er jungelens konge?», Lynor 2001. Agentene kan få ligge «i grønne enger» og lytte til denne før de går i gruppene og løser oppdraget. Hele teksten står nederst)

Hvem er denne hyrden?
Hva er oppdraget hans?
Oppi en skattkiste ligger et spor,
– Finn den og rop høyt ut: «Stans!»

(Gjeteren forsvinner mens agentene leter etter skattkista)

En skattkiste er gjemt i rommet, oppi den ligger en sau (lekesau/kosedyr-sau) og en ulv (kosedyr, leketøysulv)

Agenten som finner kista roper STANS! Alle stopper og lete og samles rundt kista.

Agentene finner sauen og ulven, sauen har en lapp eller et skilt festet til seg, der det står «Aldri alene».

Leder:Agenter! Den fremmede gjeteren har gitt oss et oppdrag, hva var det nå igjen? (Oppdager at gjeteren har «glemt» hyrdestaven)

Leder:
Heldigvis for oss glemte han staven, hva står det her igjen?
(gjentar oppdraget som står på staven)

(Når første del av oppdraget er lest, stopper leder opp og sier;) Disse ordene kjenner jeg igjen fra en sang: Før vi går løs på oppdraget, kan det jo være fint å lytte til den sangen?!
– Legg dere ned på teppet eller i benkene, så skal jeg spille denne sangen. Akkurat nå skal ingen agenter finne ut noen ting, dere skal bare ligge helt stille og lytte til sangen. Dere kan velge om dere vil lukke øynene eller om dere vil ligge og se opp i taket. Når sangen er ferdig, kan dere komme tilbake hit.

(Agentene legger seg godt til rette og lytter til sangen. Mange menigheter har CD-en «Hvem er jungelens konge?», hvis ikke er den i salg hos Bok og Media-butikkene og kan også kjøpes via I-tunes.)

Etter lyttingen:
Leder:
Sangen har kanskje gitt oss hjelp til oppdraget vi skal løse nå: (Leder leser siste del av oppdraget) Jeg foreslår at vi går i gruppene våre (bruk de samme gruppene dere har brukt før) og prøver å løse dette oppdraget på hver våre måter. Og så kan vi presentere løsningene vi finner for de andre som kommer på gudstjenesten i morgen. Det høres nemlig viktig ut, dette med  den gode hyrden. Og hvis et er viktig for oss, da er det nok sikkert viktig for de som kommer til gudstjenesten i morgen også! Er dere med på det? (Barna svarer) Hørte ikke! Er dere med på det?!? (Barna svarer høyt) Er dere med på det?!? (Barna roper)

Oppdrag løses i smågrupper:
Agentene går i gruppene, og hver gruppe får sitt oppdrag. Hvis dere har nok rom, er det fint om gruppene jobber i ulike rom.

Hvis dere er få agenter, velg hvilke oppdrag dere ønsker å jobbe med. NB! Viktig å legge til rette for at det blir en ro i gruppene, at opplevelsen ikke blir heseblesende. 

Alle oppdrag:Begynn og avslutt arbeidet i hver gruppe med å repetere oppdraget (hver gruppeleder bør ha en lapp med oppdraget skrevet på) På slutten av arbeidet i gruppene kan man spørre: har vi i vår gruppe vært med på å løse oppdraget gjennom den løsningen vi har funnet nå?

Lag gjerne flere eller andre oppdrag tilknyttet bibelfortellingen om dere ønsker det. Hvis man har tid i denne bolken (det vil antakelig avhenge blant annet av hvor mange agenter som er i arbeid, og hvor mange ledere man har med på laget), er det fint om gruppene presenterer oppdraget og løsningen for de andre. Foruten at det kan være fint og morsomt, så er det også en fin gjennomgang før mange av gruppene skal presentere sitt oppdrag på gudstjenesten dagen etterpå. Er det ikke tid til dette på lørdag, må man beregne tid til en gjennomgang søndag før gudstjenesten.

NB! Legg ikke listen høyt; dette skal være agentenes egen presentasjon, og det er ikke poenget at det skal være 100% gjennomarbeidet og perfekt resultat.

 

1) Oppdrag Tidsreise:
(her trengs det en del sauer, så det kan gjerne være to grupper på dette oppdraget)

Forestill dere at ved en viss type klemting i Tårnagentklokken, blir dere – tatt med tilbake i tid – til bibelfortellingen i Joh. 10, 1-10 eller  vers 11-18. Det samme vil skje på gudstjenesten i morgen. De som kommer da, vil bli tatt med på tidsreisen sammen med dere. Slik vil dere gi videre fortellingen om Den gode hyrde til dem som er i kirken

Det kan gjøres for eksempel slik:
(er det ingen av gruppene som forbereder tidsreisen, kan denne gjennomføres som en spontan lekefortelling som en del av prekenen i gudstjenesten uansett)

Rekvisitter:
Hyrdestav (kan gjerne være en høy og litt tykk stokk fra et tre), lys hettejakke eller en kjortel til gjeteren, en svart hettejakke, mørk caps.

Roller:
Forteller
Sauer (agenter som breker og går og gresser på alle fire. Evt. kan dere ha et saueskinn til hver av dem, mange har saueskinn hjemme som dere sikkert får låne)
Gjeter (en agent med lyse klær/ kjortel og en hyrdestav.)
Tyv/ulv (alt etter som om dere bruker første eller andre del av Joh. 10. I lekefortellingen under er det brukt ulv, men bytt det bare ut med tyv, hvis det passer med teksten dere har)

Forteller:
I dag skal vi fortelle om noe Jesus fortalte til menneskene da han levde på jorda. Jesus snakket ofte om sauer. Sauene var veldig verdifulle for dem som eide dem. Derfor var det viktig å ha en god gjeter. For noen ville kanskje prøve å stjele noen av sauene. Og det kunne komme ville dyr, som ulv eller bjørn, og prøve å ta sauene! En gjeter er det samme som en hyrde. En god gjeter passer på sauene slik at ikke tyver eller ville dyr tar dem. En god gjeter kjenner sauene sine godt, og sauene kjenner stemmen til gjeteren. En god gjeter fører sauene til steder der de finner mat og drikke og der de kan hvile seg. Hvis en sau går seg bort, leter gjeteren etter sauen helt til han finner den.

Her er sauer! (Pek mot agentene som har rollene som sauene) Hør som de breker og koser seg med gresset de spiser nå! (sauene breker fornøyd og eter gress eller ligger og dovner seg i engen) Men det er farer som lurer! Hva kan være farlig for en sau? (Får svar, kanskje: gå/falle utfor stup, sette seg fast i gjørme, tyver, ville dyr, etc.)
Her kommer en ulv / tyv!(en av agentene sniker seg litt fram og tilbake med en svart hettegenser og en mørk caps. Gjemmer seg så bak døpefonten eller et annet sted, der han vises litt.)

Her er gjeteren, som passer på sauene.(en av agentene har på seg lyse klær / kjortel (laken surret rundt), og en hyrdestav.) Han har navn på hver eneste sau, enda de er mange hundre sauer.

Gjeter:(går bort til en av sauene og sier for eksempel;) – Hei, Ulla, har du fått deg noe å spise nå? O du, Shaun, (klapper en av de andre sauene) har du funnet på noen streker i dag?

Da kommer ulven, og vil ta sauene: (Agenten som er ulv, sniker seg fram og prøver å ta en av sauene) Men gjeteren er der med en gang, han ber alle sauene komme bak ham (gjeteren viser med armene at sauene skal gå bak ham, og vifter ulven bort med stokken) og han jager ulven bort med gjeterstokken sin.

Så kan sauene trygt gå rundt og spise gress igjen. De er heldige som har en så god gjeter til å passe på seg. Disse sauene er aldri alene.

2) Oppdrag gjeterblomster.
«Mannkornblomster» med ord fra den Gode Hyrde til oss. Gruppen skal klippe ut blomster og brette dem, når blomstene legges i vann for eksempel under bønnevandringen på gudstjenesten, vil de åpne seg og gi den som la den på vannet, et ord fra den Gode Hyrde. Dette ordet og blomsten kan alle på gudstjenesten få ta med seg hjem.
I prekenforslaget til Den gode hyrde foreslår vi at oppdraget som gis med hjem til alle, er å gi videre denne blomsten med ordene fra Jesus til en de tror føler seg litt alene. Se mal under menyvalget «Mannakornblomster».

3) Oppdrag intervju
Intervju en sauebonde og en prest, (eller noen andre dere tror kan ha noen tanker om dette) og spør dem om hva som kan være likheten mellom sauer og mennesker. Øv dere på å presentere svarene på gudstjenesten i morgen. Kanskje den eller de dere intervjuer kan komme til gudstjenesten og svare på spørsmålene der? Eller kanskje dere får lov å ta et bilde av den dere intervjuer, og vise det på storskjerm mens dere presenterer intervjuet? Dere kan også bruke lekesauen i skattkisten når dere presenterer.

4) Oppdrag trygg i fare
Slå opp i Bibelen og les om sauene og ulven som prøver å ta dem.  Joh. 10, 11-15. Vi slipper heldigvis å gå rundt å være redde for å bli angrepet av ulv eller ville dyr i Norge. Og selv om det dessverre finnes tyver, så er det ikke så mange tyver som prøver å overfalle oss. Hvorfor trenger du og jeg likevel å bli passet på av en god hyrde? Hva er det vi kan synes er vanskelig? Hva er vi redde for? Lag en liste over disse tingene. Lag tilslutt listen om til en bønn til Den Gode Hyrde. Denne bønnen kan være en del av forbønnen under gudstjenesten.

Det er også fint å lage en takkeliste, over det vi vil takke den Gode Hyrden for. Alt vi er glad for, det vi synes er fint og trygt, at vi aldri er alene siden Jesus er den gode hyrden vår, osv. Så kan denne også være en del av forbønnen i gudstjenesten.

Øv dere på hvordan dere skal gjøre det i gudstjenesten. Det er fint hvis den som skal være prest eller en annen som skal være med og lede gudstjenesten, kan være med på denne gruppen.

5) Oppdrag bilde.
Den gode hyrde løser også oppdrag! Les sammen om hva som er Den Gode hyrdes store oppdrag. Joh. 10, 14-18. Snakk sammen om hva dere tenker om dette oppdraget. Tegn eller mal noe du synes er viktig med dette oppdraget til Den Gode hyrde. Bildet kan hete Den Gode hyrdes oppdrag.

Alternativt kan dere bare kalle bildet «Aldri alene», og så kan agentene fritt lage et kunstverk hvor de tegner/maler/trykker det de assosierer med de ordene.

Tegn eller lag et bilde med sterk maling/farger. Bruk for eksempel en stor tegnerull som rulles ut på gulvet. Denne kan henges opp i kirken som et stort banner, enten framme i kirken eller langs en vegg. Bruk gjerne fingermaling, og mal med hender og kanskje også føtter. Fotavtrykk kan være effektfullt og morsomt! Og det kan si noe viktig om det å følge etter Den gode hyrde.

6) Oppdrag hyrdesang
Øve inn en enkel sang som passer til bibelteksten om Den gode hyrde, det kan være for eksempel:
«Jeg er trygg, jeg har en hyrde» (fra utgivelsen «Hvem er jungelens konge?», Lynor 2011)
«Herren er min hyrde» («Propell», Sanden media 2011)
«Vi har fått en konge stor» (norsk versjon av «He will never leave me alone». Se tekst under menyvalg «Innhold» og «Tips fra andre»)
«Du omgir meg på alle sider» (Treklang, nr 254)

 

«Jeg er trygg»: (fra utgivelsen «Hvem er jungelens konge?», Lynor 2001)

Jeg er trygg. Jeg har en hyrde
En som passer godt på sine små
Jeg kan hvile i hans hender
Han vil vise veien jeg skal gå

Den er trygg som har en hyrde
Den vil alltid finne frem
Jeg er trygg, jeg har en hyrde
Denne hyrden viser veien hjem

Du er trygg. Du har en hyrde
En som passer godt på sine små
Du kan hvile i hans hender 
Han vil vise veien du skal gå.

Du er trygg, du har en hyrde
Ja, den gode hyrde kalles han
Han lar ingen komme bort på veien
Veien hjem til Gud i himmelens land.

Den er trygg som har en hyrde
Den vil alltid finne frem
Du er trygg. Du har en hyrde
Denne hyrden viser veien hjem.

 
Utskriftsvennlig versjonSpråk:
 
logoDNK logoStorts logoNSSF
Den norske kirke - Kirkerådet, Ansv. redaktør: Trude Evenshaug
Søndagsskolen. Ansv. redaktør Gøran Byberg